torsdag 13 mars 2008

Open Source

Open Source eller Öppen källkod som det heter på svenska innebär att källkoden till en applikation är tillgänglig för vem som helst att använda, läsa, ändra och vidare distribuera koden. Med vissa undantag vad för licens den ligger under och begränsar till vad som är tillåtet att tex vidare distribuera koden.
Open Source tillför att användaren kan ha en stor försäkra om att programmet gör vad det är skapat för men samtidigt anpassa det till sina behov.
Ändringa i koden som kan förbättra applikationen eller fixa så kallade buggar erbjuds oftast tillbaka till upphovsmannen eller männen för applikationen för att sedan publicera en ny version av applikationen om så beviljas.
En Open Source applikation eller källa arbetas och underhålls av ett antal personer tex i en organisation, företag eller annan krets via Internet.
Alla applikationer som är baserad från Open Source behöver inte vara gratis att ta hem.
Motsatsen till Open Source är Closed Source eller Stängd Kod vilket oftast innebär att man köper programvaran då eller applikationen.

Intressanta applikationer kan tex vara webbpubliceringssystem och även kallat CMS (Content Management System). Sättet att arbeta med ett CMS blir mycket enklare och man kan uppdatera innehållet direkt på en webbsida utan att själv direkt behöva skriva kod. Datat sparas oftast ned i en databas. Intressant kan vara att man själv från ett Open Source CMS kan utveckla det vidare för sitt eget behov genom att skriva egen kod.

Det finns flera tusentals olika Open Source applikationer att ta del av, skapade av och för olika tekniker. Även till Asp.Net finns det Open Source applikationer och ett fåtal av dem finns att hitta på Microsoft officiella asp.net webbsida http://www.asp.net

Jag kommer gå in närmre på vissa open source applikationer som jag anser intressanta.
Dessa är:
  • Umbraco - Sägs vara ett välarbetat CMS system för Asp.Net 2.0 och skrivet i C#.
  • dasBlog - En blogg applikation för Asp.Net 1.1 och 2.0 skrivet i C#.
  • Media Library Starter Kit - En applikation som är tänkt att fungerar som ett bibliotek där vart man kan dela med sig saker. skapat för nybörjare i Asp.Net
  • Yet Another Forum - En forums applikation skrivet i C#.

Inga kommentarer: